Agora / Portsa / 9x12 / Marathon / Gloria Vanderbilt / Kutsuttu vieras / TIE 2000 / 1918 / what's new?


kutsukortti
ars longa

"Kevätväsyneet voivat piristäytyä Ismo Kajanderin neorealistisessa näyttelyssä, joka on avoinna Agorassa*, Vuorikatu 4, toukokuun 20 päivään asti. Nuori taiteilija on asettanut näytteille hätkähdyttäviä laatikoita ja rakennelmia. Niiden lisäksi näyttelyssä on yleisön käytettävissä säveltäjä Henrik Otto Donnerin ja taiteilija Kajanderin konstruoima Musiikihuone."

Suomen kuvalehti 1964

*Agora oli lyhyen ajan Helsingissä toiminut galleria.
Se aloitti toimintansa maaliskuussa 1963 Mariankadulla, muutti syyskuussa Vuorikadulle, missä lopetti toukokuussa 1964.
Otsikkokuva: Hyökkäys-installaation osa (kuvaaja Kalevi Seilonen) ja näyttelyn kutsu.

musiikkikone

"Kaupunki voisi osoittaa huumorintajuaan ja ostaa veistoksen, yksityiseen kotiin kun sitä on vaikeanlainen ajatella. Miksikäs ei johonkin ateljeehen tilapäisesti, mutta eihän ateljee ole museo. Eikä koti."

Nimim. OLKA, Kauppalehti 13.5.64
nagasakiensis

"Kajander ei sen sijaan kaihda räikeitäkään efektejä, vilpittömän voimallisia roskapönttötunnelmia. Hän saattaa siis olla näistä kahdesta taiteilijasta loogisempi ja määrätietoisempi valitsemallaan ilmaisun linjalla. Mutta minä, säyseä mies, olen yhtäkaikki sitä mieltä, että sivistyneellä puhetavalla pääsee pisimmälle."

A.I.Routio, Kauppalehti 16.5.64
dadakaappi

"Mielikuvitusta ja rohkeutta ei taiteilijalta puutu. Uhmaikäisten askarteluna kaikki olisi paikallaan, mutta taidettako? Ei. Hulluttelua ja sorminäppäryyttä kylläkin."
"Ajan sekavana ilmiönä näyttelyä katselee naurumielessä, mutta mitä tällä taiteeksi kutsutulla on henkisesti annettavana, tekee mieli päätään puistellen huokaista."

Tuuli Reijonen, Helsingin Sanomat 14.5.64
femmes

"Taidenäyttelynä Ismo Kajanderin näyttelyä tuskin voi pitää. Ne pienet piirrokset, jotka ulkonaisesti eniten muistuttavat taidetta sen tavanomaisessa mielessä, ovat huonoja, kömpelöitä eikä niissä ole viitettäkään taiteellisesta lahjakkuudesta."

Seppo Kärkkäinen, Suomen Sosialidemokraatti 20.5.64
tanssiaiset

"Erilaisesta rojusta kokoonpantuja yhdistelmiä, myös liikkuvia ja äänteleviä, pikku nukkeja sardiinipurkissa, munakupissa tai mallinukke-poliitikko kuvallisissa bikineissä. Yhteiskuntakritiikkiä ehkä, se puoli jää hämäräksi ja moniselitteiseksi, mutta entinen tivolimiljöö kaikkinensa, korvin ja silmin aistittuna antoi samoja tunnelmapohjia, joita Kajanderin jokin näyttelyn pikkukaapeista on omiaan loihtimaan."

H. A-o., Kansan uutiset 13.5.64
marie

ars longa

Agora / Portsa / 9x12 / Marathon / Gloria Vanderbilt / Kutsuttu vieras / TIE 2000 / 1918 / what's new?